Uuden vuosisadan laulut, Kevyt Harmattan

Kolme vuotta on jo vierähtänyt siitä, kun viimeksi oli Uuden vuosisadan laulut -lauluntekijäklubini edellinen keikka. Ajatus klubissa oli, että matkustan itse muusikkoystävieni luokse milloin minnekin Suomessa ja järjestän yhdessä siellä paikallisten toimijoiden kanssa klubi-illan, jossa esiintyisimme. Eritoten tämä oli Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi perustettu juttu, joka jatkuu täällä tulevaisuudenkin puolella. Nimi ja konsepti on minusta hyvä, siksi en keksi uusia vaan kehitän aiempaa uuteen suuntaan.

Nyt uuden vuosisadan laulut ovat lisäksi myös omaa laulu- ja instrumentaalimusiikkiani. Koronavirusepidemian aiheuttama runsas oleilu kotistudiossa tuottaa hiljaa tulosta ja saan ulos esiin vuosisatoja vanhaan, kohta jo Unescon maailmanperintökohteeksikin luokiteltavaan ”Kaustislainen viulunsoitto” -perinteeseen kytkeytyviä uusia omia säveliäni: Omaa perinnettä. Ensivaiheessa nämä tulevat esiin YouTube-kanavallani moniraitaäänityksinä ja monikuvaesityksinä. Voit tsekata Uuden vuosisadan laulut nyt siis myös elävinä kuvina.

Löyhä tavoitteeni on aktivoida YouTube -kanavaani julkaisemalla sinne aiempaa säännöllisemmin uusia biisejä tällä uudella tavalla toteutettuna. Optimaalista varmaan olisi kyetä viikottaiseen julkaisemiseen, mutta epäilen sen onnistumista -elämässä kun on muutakin aina välillä. Kivaa tämä puuha kuitenkin on ja tosi kehittävää.

Moniraitaäänittäminen on levyjen ja demojen tekemisestä tuttua puuhaa, mutta ottojen kuvaaminen äänittämisen yhteydessä tekee asiasta monimutkaisempaa. Samoin äänen editoiminen ja miksaaminen ovat tuttua hommaa, mutta kuvan ja videon käsittelijänä olen melko alkutekijöissä. On kuitenkin ilo huomata, että kehitystä on alkanut jo tapahtua. Otin tässä vaiheessa vielä haasteeksi opetella käyttämään työkaluina minulle uusia ohjelmistoja kumpaankin hommaan.

Äänityspuolella ProTools-mäkkini ja sen ulkoinen ääni-interface ovat jo yli 15-vuotiaita. Sinänsä kunnioitettavaa, että molemmat ovat edelleen levyntekokunnossa. Varmuuden vuoksi olen kuitenkin nyt opettelemassa myös Propellerhead Reason -ohjelmalla äänittämistä huomattavasti tuoreemmalla PC:lläni. Jos vaikka sattuu käymään niin, että nuo vanhat masiinat lopulta väsähtävät. Videoeditointisoftaksi on valikoitunut HitFilm Express. Sillä kuulutaan tekevän ihan elokuviinkin asti editointiasioita. Siltä sen ohjelman käyttäminen kyllä aluksi tuntuikin, ammattitaitoa vaativalta heti lähtökiihdytyksessä. Pienin askelin vain nyt otan ohjelmaa haltuun, ominaisuus kerrallaan.

Toinenkin ideani saa nyt luvan kierrättäytyä omaan hyötykäyttöön. Tallarin johtajana ollessani yli viisi vuotta sitten lanseerasin nimittäin Perjantaivideo -ajatuksen. Tarkoitus oli työviikon tuloksista poimia aina jokin kiva zipale ja soittaa se livenä videolle ja julkaista yhtyeen tuubikanavalle. Toteutimmekin niitä ja saimme homman hyvälle alulle. Meillä oli kivaa. Harmillisesti se sitten jäi sairastelujen ja kiireiden jalkoihin.

Tässä kuitenkin nyt seuraava, oma perjantaivideoni olkaa hyvät! Videota saa myös kommentoida, YouTubessa on siihen kätevä oma toiminto videon yhteydessä. Siellä on myös jo tutuksi käyneet peukkunapit ylös ja alas. Molemmat palautteena yhtä tervetulleita.

Kuullaan ja nähdään ainakin etänä. Pysytään mahdollisimman terveinä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *